Bine ai venit

blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.

Sunday 9 March 2008

Sinuzitele

Sunt inflamatii ale mucoasei sinusurilor craniului si ale sinusului nazal.
Sinuzitele se intalnesc la toate varstele, cuprind mai multe sinusuri, unilateral sau bilateral, pot fi acute sau cronice, purulente sau nepurulente.
De obicei, sunt complicatii ale unor afectiuni ca: gripa, guturai, scarlatina, rujeola etc.

Sinuzitele maxilare

Simptomele sinuzitei maxilare acute pot aparea o data cu rinita sau mai tarziu.

Simptomele subiective generale: temperatura, cefalee, dureri maxilare, insotite de rinoree si obstructie nazala mai accentuata decat la o rinita obisnuita. Cronicizarea, la nivelului sinusului maxilar, se manifesta prin rinoree purulenta care, in cursul noptii, se scurge spre rinofaringe( gat si nas). Durerea apare doar in caz de reacutizare sau cand se produce obstructia orificiului sinuzal.

Zonele reflexe pentru sinusurile maxilare se gasesc pe degetele mari de la picioare, in banda, imediat la baza unghiei. Pentru maxilarul drept pe piciorul drept, iar pentru maxilarul stang pe piciorul stang.
Sinuzitele maxilare( acute si cronice) beneficiaza cu mult succes de tratamentul reflexoterapeutic. In sinuzitele maxilare se vor masa zonele maxilar superior pentru dezimflamarea locala si pentru redeschiderea cailor de drenaj, zonele suprarenale pentru stimularea productiei de cortizon ( care este antiimflamator). Zonele limfatice corp superior si zonele nasului, la nevoie, pentru stoparea inflamatiei din mucoasa nazala.

Schema de masaj

* zonele reflexe maxilar superior, 5-10 minute de fiecare parte;
* zonele reflexe suprarenale si renale, 5 minute de fiecare parte;
* zonele reflexe limfatice corp superior, 3 minute de fiecare parte;
* zone reflexe ale nasului, 3-5 minute de fiecare parte.

Pentru sinuzitele maxilare acute se pot efectua 2-3 sedinte pe zi, dublandu-se timpii de masaj. De cele mai multe ori, dupa 3-5 zile simptomatologia cedeaza, dar se vor efectua 2-3 sedinte pe saptamana timp de inca 2-3 saptamani.
In sinuzitele maxilare cronice se va practica 1 sedinta pe zi timp de 20-25 zile, apoi se va continua cu 2 sedinte pe saptamana, 20-30 de zile. La nevoie( dureri la apasare in zonele reflexe), vor fi masate si zonele sinusurilor frontale.

Sinuzitele frontale

Au ca simptom principal durerea in regiunea frontala, durere care se intensifica la apasare, suflatul nasului, aplecari ale capului etc., predominand in sinuzitele acute. In general, durerile devin foarte mari dimineata, la 2-3 ore dupa trezirea din somn. In sinuzitele frontale cronice predomina rinoreea unilaterala, durerea este suportabila, dar se exacerbeaza in obstructia canalului fronto-nazal.

No comments: