Bine ai venit

blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.

Thursday 22 May 2008

Rolul PH-ului in medicina

  1. PH-ul urinei
  2. PH-ul sanguin


1.PH-ul urinei


Examenul urinei este o parte importanta din examenul general al oricarui pacient. Analiza urinei este o parte integranta a diagnosticului la bolnavii din toate disciplinele medicinei, fiind o sursa de informatii care poate fi obtinuta rapid si usor . Pentru un regim mixt obisnuit urina din 24 de ore are reactie usor acida . Aceasta este exprimata prin pH, valorile variind intre 5 si 7. In conditiile fiziologice, pH-ul urinar variaza in functie de alimentatie .Un regim alimentar bogat in proteine scade pH-ul urinar fiind cuprins intre 5,2 si 5,3 , in timp ce intr-un regim exclusiv vegetarian, urina este alcalina , cu pH cuprins intre 7,0 si 7,5.

  • Valori scazute ale pH-ului urinar (urini acide ) se intalnesc in reumatismul poliarticular cronic, diabetul zaharat, insuficienta renala.
  • Valori crescute ale pH-ului urinar (urini alcaline) observam in varsaturi abundente si in infectii ale cailor urinare.

2.PH-ul sanguin


Analizele sangelui ne dau informatii importante si diverse asupra starii de sanatate a unei persoane (uneori anormalitatile apar in sange cu ani inainte de a se manifesta ca boala).Lichidele organismului au in general o reactie usor alcalina, astfel pH-ul sanguin arterial variaza intre 7,39-7,44; in sangele venos (in repaus) este cu 0,02 mai scazut decat cel arterial, considerandu-se pH-ul normal pentru sange venos pana la 7,35; in hematie este mai scazut decat cel plasmatic cu 0,08-0,14.La persoanele in varsta pH-ul sanguin e mai apropiat de limita inferioara (sangele devine mai acid), iar la copii e mai crescut, ceea ce favorizeaza fenomenele de crestere.PH-ul e scazut dimineata, pentru ca excitabilitatea centrilor respiratori scade in cursul noptii si se acumuleaza dioxid de carbon. El scade deasemenea in efortul fizic, prin formarea unui exces de acid lactic, precum si in cursul digestiei intestinale. Creste in timpul digestiei gastrice datorita pierderii de H+ prin sucul gastric.Devierile pH-ului in afara limitelor amintite produc tulburari grave si chiar moartea. Limita inferioara compatibila cu viata este 6,8 iar cea superioara 7,8.Echilibrul ionilor de H este agresionat in mod normal de aportul sau producerea de alcaline si acizi. Agresiunea alcalina consta in aportul de radicali bazici continuti in alimente (mai ales in legume, fructe) sau in urma reabsorbtiei unora dintre secretiile digestive alcaline.Agresiunea acida este mult mai importanta si provine din alimentatie (proteine, glucide, lipide). Pana in prezent a fost descrisa o tripla sursa de H+:-arderea incompleta a unei parti de lipide si glucide (in mod normal ele sunt arse pana la H2O si CO2, ambele eliminandu-se);-oxidarea aminoacizilor sulfurati proveniti din catabolizarea proteinelor, care da nastere la acid sulfuric transformat imediat in sulfati. Aceasta sursa de H+ sta la originea a 60-80% din acizii formati in organism;-oxidarea si hidroliza fosfoproteinelor care produc acid fosforic transformat apoi in fosfat.Constanta pH-ului sanguin , conditie homeostatica deosebit de importanta pentru procesele biologice, este mentinuta de sistemele tampon din sange . La acestea se adauga mecanisme diferite, care adapteaza functiile organismului la necesitatea de a elimina substantele acide sau bazice.


Sistemele-tampon


Prin sistem tampon se intelege existenta concomitenta in solutie a unui acid slab (putin disociabil) si a uneia dintre sarurile sale cu o baza tare ( puternic disociabila ) , ceea ce confera posibilitatea de a tampona un acid sau o baza puternica . Acidul puternic va reactiona cu cationul sarii sistemului tamponat luand nastere acidul slab care , disociind putin nu va modifica important pH-ul. O baza puternica va reactiona cu acidul slab formand sare si apa .


Mecanisme biologice de reglare a pH-ului

  • Mecanismul respirator-intervine in echilibrului acido -bazic prin cresterea sau sacderea eliminarii de CO2 si H2 O.
  • Mecanismul renal este cel care rezolva urmarile agresiunilor asupra balantei ionilor de H, deoarece sistemele -tampon corijeaza doar temporar dezechilibrele , iar mecnismul respirator nu poate face fata decat pana la un anumit nivel, ca mijloc de compensare.La mentinera echilibrului acido-bazic contribuie si alte organe.
  • Ficatul neutralizeaza ionii si transforma acidul lactic in glicogen..
  • Pielea elimina acizi (uric ,lactic ,etc.) , rol mai evident in transpiratia abundenta .
  • Tractul digestiv influenteaza echilibrul acido- bazic in functie de reactia secretiilor . In decursul digestiei gastrice se pierde acid sub forma de HCl, prin care se reduce aciditatea plasmei , iar in digestia intestinala prin secretia intestinala si pancreatica (cu un pH=8), pentru ca se pierd echivalenti alcalini sub forma de bicarbonat,se produce o scadere a pH-ului.
Dezechilibre acido-bazice
  • Acidoza : apare prin cresterea cantitatii de acizi (care poate fi metabolica sau respiratorie ) sau spolierea de baze, mecanisme care duc la scaderea pH-ului sub 7,35.
  • Alcoza: apare prin scaderea cantitatii de acizi sau acumularea de baze (care poate fi de asemenea metabolica sau respiratorie ), ceea ce duce la cresterea pH-ului peste 7,40.
Actiunea ph-ului in Organismul Uman

Respiratia
Cresterea concentratiei ionilor de hidrogen din sange accelereaza respiratia.Efectul se realizeaza prin chemoreceptorii vasculari, care sunt sensibili la variatiile concentratiei ionior de H din sange.Scaderea pH-ului sanguin duce la intensificarea respiratiei.Cresterea pH-ului inhiba functia respiratorie.In timpul efortului fizic se acumuleaza in sange o cantitate insemnata de cataboliti acizi(acid lactic, acid glumatic ect).

Saliva
Saliva mixta contine 99.3% apa si 0.7% reziduu uscat, format din 0.2% substante anorganice si 0.5% substante organice.Substantele organice sunt reprezentate prin mucina, globuina si fermenti.Substantele anorganice sunt reprezentate prin saruri de K, Na, Ca, Mg sub forma de bicarbonati si sulfati, tinuti in solutie prin reactia usor acida a salivei- pH 6.7-7.

Digestia gastrica
Actiunea chimica a stomacului asupra alimenteor se datoreaza prezentei sucului gastric, un lichid incolor, limpede, cu o reactie puternic acida pH 1-1.5vSucul gastric este format din 99% apa si 1% reziduu uscat, ce contine atat subst organice si anorganice. Dintre subst anorganice rolul cel mai important il are acidul clorhidric HCl.HCl creeaza conditii optime de pH pt activitatea sucului gastric.

Digestia intestinala
Actiunea chimica a intestinului subtire se realizeaza prin sucul pancreatic, intestinal si bila.Sucul pancreati contine bicarbonat de sodiu, de potasiu si clorura de sodiu care ii confera o reactie usor alcalina: pH 7.5-8.2.Sucul intestinal are in compozitie subst anorganice(Na+, Cl-, HCO3-, N+) care-i confera un pH usor alcalin :7-8.5. Sarurile anorganice din compozitia bilei (NaCl, NaHCO3) ii asigura un pH alcalin 7.7.

Rinichiul- stabilizator acido-bazic
Metode:
  • economisirea bazelor-Na prin eliminarea unor acizi slabi- acid carbonic,uric hipuric,betaoxibituric.
  • secretia de amoniac pt neutralizarea acizilor liberi care se elimina sub forma sarurilor de amoniu.
  • utilizarea sarurilor de fosfati ca sistem tampon. In urma unui efort fizic, cand reactia sangelui tinde sa scada, rinichii elimina fosfati acizi(NaH2PO4), iar cand pH-ul sanguin tinde spre alcalinitate accentuata, rinichii elimina fosfati dibazici -Na2HPO4.
Reactia urinii VS. alimentatie

Reactia urinii depinde de alimentatie:
  • - in urma unei alimentatii mixte, urina este usor acida cu un pH aproximativ 6 (extreme 4.8-8.2).
  • - o alimentatie vegetariana duce la formarea urinei cu un caracter usor alcalin pH 7.5-8.
  • - o alimentatie bogata in proteine accentueaza aciditatea urinii pH 4.8-5.2.
Analizatorul vizual

In ochiul tinut la intuneric reactia retinei este neutra, iar in ochiul luminat ea devine acida.Aceasta modificare de pH se explica prin prezenta fosforului anorganic, care rezulta din descompunerea subst fotosensibile aflate in elementele senzoriale.

Metobolismul de adaptare

Fenomene de metabolism adaptiv pot fi surprinse chiar la microorganisme. Produsele metabolice eliberate de aceste organisme in mediu nu sunt produse riziduae inutile.De pilda la unele microorganisme aerobe saprofite, in conditii aerobe de viata si la un pH neutru inmultirea este intensa, iar in mediu nu se acumuleaza produse metaboice.Daca pH-ul devine alcalin, in mediu apare acid acetic, produs de oxidare, care tinde sa aduca spre neutralitate pH-ul. In mediul alcalin unele microorganismele utilizeaza de preferinta ioni amoniacali, ceea ce scade alcalinitatea.Ele elimina azot mai ales sub forma de uree, prevenind alcalinizarea excesiva.

Echilibrul acido-bazic

Important pentru sanatate este sa se asigure mentinerea echilibrului acido-bazic. Profesorul N. Catrina, in cartea Din tainele alimentatiei lacto-vegetariene, ne da valorile pH-lui. Umorile organismului (lichidul din celule si din jurul lor) trebuie sa aiba pH = 6,8-7,8. Un rol important il au sarurile minerale care sunt bazice, in mod deosebit potasiul si ionul fosfat. Sangele are 20% acizi si 80% baze. PH sange = 7,35. Daca pH <> 7,35, avem alcaloza. PH-ul este influentat si de activitatile mentale si fizice. Ptialina salivara actioneaza in gura cand mediul este neutru sau slab alcalin (pH>7). Daca o persoana consuma zahar, grasime sau proteine, ptialina va lipsi din saliva. Ea exista in prezenta amidonului.
Pepsina stomacala actioneaza in mediu acid (pH = 2-4). Secretia pepsinei este anulata de bauturile foarte reci si de alcool, care o distruge. Vederea unui aliment sau mirosul provoaca secretie de pepsina. De aceea, masa trebuie sa fie cat mai atragatoare.Supraacidificarea duce la inflamatii in punctele sensibile, cataruri cronice ale mucoaselor (nas, gat, stomac, intestin, vezica, organe genitale), reumatism, hipertensiune, infarct, boli de ficat, bila, pancreas, rinichi, metabolism (obezitate, diabet, arterioscleroza). Neutralizarea se face cu saruri alcaline: K, Ca, Na, Mg etc. Acestea lipsesc din carne, oua, dar se gasesc in legume, plante medicinale, tarate etc. Cand nu mai are de unde sa le consume, organismul ia din organele care le contin: articulatii, cartilaje, tendoane, tecile nervilor etc, aparand inflamatii, dureri articulare, anchilozarea muschilor.
Supraacidificarea produce si o crestere a tesutului limfatic, oboseala, insomnie, deprimare. Eliminarea excesului de reziduuri prin piele este cauza multor boli de piele.Alimente acidifiante sunt: carnea, zaharul, alcoolul, condimentele (sare, otet, mustar, piper etc), margarina, uleiul rafinat, pastele fainoase, ciupercile, fructele verzi. Alimente ideale sunt: produsele lactate, galbenusul de ou, mierea, legumele, fructele bine coapte.
Fructele dulci (smochine, curmale, struguri dulci, mere dulci, banane) sunt alcalinizantii ideali. Alcalinizante sunt si legumele, in special cele feculente (cartoful, napul), legumele radacinoase (sfecla, morcovul, telina, pastarnacul), legumele verzi (anghinare, telina cu frunze, varza, castravetele, dovleacul, dovlecelul, mararul, fasolea verde, patrunjel verde, spanacul, papadia, laptuca), legumele cu bulbi (ceapa, uituroiul, prazul). Spanacul fiert contine acid oxalic care elimina Ca. Se vi consuma cu prudenta, preferabil crud, in salate. Se recomanda consumarea salatei cu papadie. Citricele si rosia au o reactie finala alcalina. Si tineti minte citatul lui Yog Ramacharaka : „Pe om il hraneste nu ceea ce mananca, ci ceea ce asimileaza".

Sunday 4 May 2008

Insomnia

Medicina traditionala chineza considera ca alternanta somn-veghe are la baza 3 elemente:
- energia defensiva, OE, a carei circulatie se face in cursul noptii prin cele 6 meridiane YIN, YANG-ul cedand astfel locul YIN-ului;
- trecerea din stare de veghe in stare de somn („YANG contra YIN”) se afla sub dependenta meridianului extraordinar YANG CH’IAO MO ( Vasul fortei si al miscarii YANG);
- trecerea din stare de somn in stare de veghe („YIN contra YANG”) se afla sub dependenta meridianului extraordinar YIN CH’IAO MO ( Vasul fortei si miscarii YIN).
Insomnia se poate manifesta in diferite moduri: dificultatea de a adormi, trezire devreme, perioade de veghe in cursul timpului de somn, imposibilitatea de a dormi toata noaptea. Analiza starii de insomnie trebuie sa scoata in evidenta cateva aspecte legate de somn.
a) Adormirea
Daca adormirea se face cu dificultate este semn ca YANG-ul nu cedeaza locul YIN-ului. Starea de anxietate, intretinuta de numeroase ganduri la adormire, denota o perturbare a energiei psihoemotionale a sufletului, SHEN.
b) Durata somnului
Trebuie, de asemenea, sa analizam daca durata de somn este scurta datorita numarului insuficient de ore, sau daca insomnia este compensatorie, cu mici perioade de somn in timpul zilei.
c) Trezirea
Trezirile dese cu somn superficial sunt semnul unei deficiente de energie YIN, care nu mai poate retine energie YANG. Trezirea la ore fixe se coreleaza cu afectarea organelor si viscerelor. Daca momentul trezirii coincide cu orarul de maxima activitate energetica a unui organ sau a unei „viscere”, acesta este un semn al perturbarii acestora. Trezirea constanta la ora 1-2 noaptea arata ca este afectata energia Plamanului, la ora 3-4 noaptea, arata ca este afectata energia Ficatului sau a Vezicii Biliare cu care acesta se „cupleaza” energetic, iar trezirea la ora 4-5 dimineata arata ca este o perturbare a energiei Splinei.
d) Calitatea somnului
Un somn neodihnitor denota faptul ca circulatia CH’I-ului in profunzimea fiintei noastre nu este eficienta. Astenia matinala indica o afectare a energiei Ficatului.
Cauzele insomniei
Factorii cauzali ai insomniei se coreleaza cu afectarea urmatoarelor organe YANG: Inima, Splina, Ficat, Rinichi si Stomac.
Astfel, pot fi diferentiate 4 tipuri de cauze ale insomniei:
a) Deficienta de Energie, CH’I la nivelul Inimii si al Splinei
Aceasta situatie apare mai ales in urma unor stari de anxietate si de suprasolicitare. Sangele, HSUEH, ajunge sa fie in deficienta, fiind incapabil de a mai „hrani” Inima, care este locuinta lui SHEN ( a sufletului). In consecinta, psihicul este afectat si se instaleaza insomnia.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii si cea a Rinichiului
Poate fi determinata de: boli cronice, suprasolicitare si stres, abuzuri sexuale care afecteaza energia Yin a Rinichiului; Rinichiul, fiind in deficienta de energie, nu mai poate controla energia „ Focului” de la nivelul Inimii, determinand hiperactivitatea YANG a Inimii, care perturba astfel psihicul.
c) Amplificarea dizarmonioasa a Focului Ficatului
Starea depresiva este o cauza de stagnare a Energiei, CH’I, a Ficatului care, daca este de durata, se transforma in energia Focului care izbucneste perturband psihicul si provocand instalarea insomniei.
d) Disfunctia Stomacului
Alimentatia necorespunzatoare duce la o acumulare de Glere(flegma, mucozitati) si Umiditate. Stagnarea Glerelor si a Umiditatii in Focarul mijlociu duce la afectarea energiei Stomacului, fapt care determina aparitia insomniei.
TABLOU CLINIC
a) Deficienta Energiei, CH’I, a Inimii si a Splinei
Manifestarile principale: adormire dificila cu treziri usoare, somn tulburat de vise. Acestei stari ii sunt asociate adeseori si alte fenomene: palpitatii, astenie ( slabire generala a organismului), apatie ( inertie, insensibilitate), anorexie ( lipsa poftei de mancare), paloare. Limba este palida cu depozit subtire.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii si cea a Rinichiului
Manifestarile principale sunt: insomnie, neliniste, ameteli, palpitatii, acufene (zgomote sau vajaituri in urechi), transpiratii nocturne, gura uscata, hiposalivatie, senzatii de arsura in torace, palme si talpi. Limba este rosie.
c) Amplificarea dizarmonioasa a Focului Ficatului
Manifestarile principale sunt: somn tulburat de vise, iritabilitate, teama, cefalee( durere de cap), gust amar.
d) Disfunctia Stomacului
Manifestarile principale sunt: insomnie cu senzatie de plenitudine si distensie (umflare) dureroasa in epigastru ( partea superioara a abdomenului), eructatii (ragaieli), distensie (umflare) abdominala, constipatie. Depozitul lingual este alb, umed si vascos.