Bine ai venit

blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.

Sunday, 4 May 2008

Insomnia

Medicina traditionala chineza considera ca alternanta somn-veghe are la baza 3 elemente:
- energia defensiva, OE, a carei circulatie se face in cursul noptii prin cele 6 meridiane YIN, YANG-ul cedand astfel locul YIN-ului;
- trecerea din stare de veghe in stare de somn („YANG contra YIN”) se afla sub dependenta meridianului extraordinar YANG CH’IAO MO ( Vasul fortei si al miscarii YANG);
- trecerea din stare de somn in stare de veghe („YIN contra YANG”) se afla sub dependenta meridianului extraordinar YIN CH’IAO MO ( Vasul fortei si miscarii YIN).
Insomnia se poate manifesta in diferite moduri: dificultatea de a adormi, trezire devreme, perioade de veghe in cursul timpului de somn, imposibilitatea de a dormi toata noaptea. Analiza starii de insomnie trebuie sa scoata in evidenta cateva aspecte legate de somn.
a) Adormirea
Daca adormirea se face cu dificultate este semn ca YANG-ul nu cedeaza locul YIN-ului. Starea de anxietate, intretinuta de numeroase ganduri la adormire, denota o perturbare a energiei psihoemotionale a sufletului, SHEN.
b) Durata somnului
Trebuie, de asemenea, sa analizam daca durata de somn este scurta datorita numarului insuficient de ore, sau daca insomnia este compensatorie, cu mici perioade de somn in timpul zilei.
c) Trezirea
Trezirile dese cu somn superficial sunt semnul unei deficiente de energie YIN, care nu mai poate retine energie YANG. Trezirea la ore fixe se coreleaza cu afectarea organelor si viscerelor. Daca momentul trezirii coincide cu orarul de maxima activitate energetica a unui organ sau a unei „viscere”, acesta este un semn al perturbarii acestora. Trezirea constanta la ora 1-2 noaptea arata ca este afectata energia Plamanului, la ora 3-4 noaptea, arata ca este afectata energia Ficatului sau a Vezicii Biliare cu care acesta se „cupleaza” energetic, iar trezirea la ora 4-5 dimineata arata ca este o perturbare a energiei Splinei.
d) Calitatea somnului
Un somn neodihnitor denota faptul ca circulatia CH’I-ului in profunzimea fiintei noastre nu este eficienta. Astenia matinala indica o afectare a energiei Ficatului.
Cauzele insomniei
Factorii cauzali ai insomniei se coreleaza cu afectarea urmatoarelor organe YANG: Inima, Splina, Ficat, Rinichi si Stomac.
Astfel, pot fi diferentiate 4 tipuri de cauze ale insomniei:
a) Deficienta de Energie, CH’I la nivelul Inimii si al Splinei
Aceasta situatie apare mai ales in urma unor stari de anxietate si de suprasolicitare. Sangele, HSUEH, ajunge sa fie in deficienta, fiind incapabil de a mai „hrani” Inima, care este locuinta lui SHEN ( a sufletului). In consecinta, psihicul este afectat si se instaleaza insomnia.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii si cea a Rinichiului
Poate fi determinata de: boli cronice, suprasolicitare si stres, abuzuri sexuale care afecteaza energia Yin a Rinichiului; Rinichiul, fiind in deficienta de energie, nu mai poate controla energia „ Focului” de la nivelul Inimii, determinand hiperactivitatea YANG a Inimii, care perturba astfel psihicul.
c) Amplificarea dizarmonioasa a Focului Ficatului
Starea depresiva este o cauza de stagnare a Energiei, CH’I, a Ficatului care, daca este de durata, se transforma in energia Focului care izbucneste perturband psihicul si provocand instalarea insomniei.
d) Disfunctia Stomacului
Alimentatia necorespunzatoare duce la o acumulare de Glere(flegma, mucozitati) si Umiditate. Stagnarea Glerelor si a Umiditatii in Focarul mijlociu duce la afectarea energiei Stomacului, fapt care determina aparitia insomniei.
TABLOU CLINIC
a) Deficienta Energiei, CH’I, a Inimii si a Splinei
Manifestarile principale: adormire dificila cu treziri usoare, somn tulburat de vise. Acestei stari ii sunt asociate adeseori si alte fenomene: palpitatii, astenie ( slabire generala a organismului), apatie ( inertie, insensibilitate), anorexie ( lipsa poftei de mancare), paloare. Limba este palida cu depozit subtire.
b) Dizarmonia dintre energia Inimii si cea a Rinichiului
Manifestarile principale sunt: insomnie, neliniste, ameteli, palpitatii, acufene (zgomote sau vajaituri in urechi), transpiratii nocturne, gura uscata, hiposalivatie, senzatii de arsura in torace, palme si talpi. Limba este rosie.
c) Amplificarea dizarmonioasa a Focului Ficatului
Manifestarile principale sunt: somn tulburat de vise, iritabilitate, teama, cefalee( durere de cap), gust amar.
d) Disfunctia Stomacului
Manifestarile principale sunt: insomnie cu senzatie de plenitudine si distensie (umflare) dureroasa in epigastru ( partea superioara a abdomenului), eructatii (ragaieli), distensie (umflare) abdominala, constipatie. Depozitul lingual este alb, umed si vascos.

No comments: