Bine ai venit

blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.

Friday 25 April 2008

Sinuzita

· Zilnic, doua cani mari de ceai:
- cimbru(frunze)......................................................... 100g
- ienupar(fructe).......................................................... 50g
- lamaita(toata planta,fara radacina) ........................50g
- eucalipt(frunze) .......................................................50g
- levantica(flori) ........................................................50g

Se opareste o lingura plina de amestec cu o cana de apa fiarta, se lasa sa infuzeze zece minute, se strecoara.
Ceaiul se bea pana se observa o ameliorare majora a bolii.
Daca aveti si nasul infundat si respirati cu greu, sforaiti, va sufocati, nu puteti dormi ca lumea, va oferim doua solutii:
- o baie fierbinte la picioare cu rozmarin(se fierbe un litru de apa cu un pumn de rozmarin, zece minute si se completeaza cu apa incat sa acopere picioarele pana la glezne);
- seara, la culcare, intinsi pe pat, puneti, in fiecare nara cate trei picaturi de ulei de Osiris.(?)(probabil mentol-eucalipt)
In general, cazurile de sinuzita cronica(mai mult de 99%) sunt insotite de o stare de nervozitate sau de oboseala care dau o congestie permanenta a mucoasei nazale. Cazurile de sinuzita clasica, datorate unor infectii, sunt mai rare. Mucoasa nazala este o zona reflexogena ce reactioneaza la orice dezechilibru biologic, in mod special in caz de stress, oboseala, nervozitate si, in aceste cazuri, cateva sedinte de simpaticoterapie sunt eficiente. Atingerile la nivelul mucoasei nazale duc la sedarea (linistirea) sistemului nervos vegetativ simpatic, care, pe cale reflexa, stimuleaza descongestionarea mucoasei si disparitia asa-zisei sinuzitei nevindecabile.
Daca insa e vorba de existenta unui proces infectios la nivelul sinusurilor, nu va repeziti la antibiotice! Incercati aroma-fumigatiile: puneti seara, in urechi, tampoane impregnate cu cateva picaturi de balsam, rezina sau ulei esential vegetal, pe care le lasati peste noapte; ele au actiune antiseptica foarte puternica asupra cailor respiratorii superioare si nu produc niciuna din reactiile adverse pe care le genereaza antibioticele.

No comments: