Bine ai venit

blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.

Sunday, 9 March 2008

Sanatate prin masaje

RINITELE

Rinita acuta(raceala,guturaiul sau coriza) apare de obicei in sezonul rece avand cauza virotica ce se poate complica microbian.
Semne clinice:
- stranut;
- secretie nazala seroasa, apoi muco-purulenta;
- usturimi in nas;
- pierderea temporara a mirosului( anosmie);
- stare generala rea( eventual stare febrila);
Netratata, rinita poate da complicatii: sinuzite, otite, traheobronsite etc.

Rinita cronica este favorizata de cauze locale, substante iritante sau fum, praf etc. Bolnavii au nasul infundat si mirosul diminuat.

Rinita alergica este boala inflamatorie a mucoasei nazale declansata la contactul cu factorii alergeni: polen, praf de casa, praful de detergenti, faina etc. Rinitele alergice pot fi periodice, aperiodice si sezoniere.
Simptomele clinice: nas infundat (congestiv), stranut in salve, secretie si prurit nazal, lacrimare, oboseala, tuse, iritabilitate.
Masuri preventive: depistarea alergenului iritant si evitarea contactului cu acesta.

Zona reflexa pentru nas se gaseste pe ambele degete mari de la picioare in partea latero-interna.

Schema de masaj

* zona reflexe nas
* zona reflexe suprarenale
* zona reflexe paratiroidiene
* zone rinichi, uretere, vezica urinara
* zone limfatice corp superior

In scopul stoparii starii inflamatorii alergice si pentru cresterea potentialului de aparare a organismului, se recomanda:
* infuzie de busuioc, 2-3 cescute pe zi baute cu inghitituri mici ( eventual inhalatii);
* infuzie din frunze de patrunjel 2-3 cescute pe zi;
* infuzie din fructe de maces, paducel, 2-3 cescute pe zi;
* infuzie din 'cuisoare' sau 'scortisoara' 2-3 cescute pe zi avand un puternic efect antivirotic.
* In rinitele alergice: infuzie de coada soricelului, trei-frati-patati si mai ales urzica care are un puternic caracter antialergizant ( se pot face si inhalatii).
Pentru cresterea puterii de aparare a organismului sunt indicate spalaturile generale cu apa rece si otet, 'mantaua spaniola' de 2 ori pe saptamana, mersul descult prin roua, apa raului.

No comments: