Cura de primăvară: Sucurile de fructe şi legume – o extraordinară sursă de hrană vie
Fructele şi legumele reprezintă o parte importantă a alimentaţiei de zi cu zi. Ele sunt preţioase atât pentru cei sănătoşi, cărora le asigură energie şi vitalitate, cât şi pentru cei bolnavi, pe care îi pot ajuta, pe lângă aportul energetic, în ameliorarea şi chiar vindecarea bolilor. Folosirea lor ca atare, însă, nu cuprinde o cantitate suficientă de calorii din cauza cantităţii mari de energie cheltuite pentru digestie şi asimilare, proces ce durează 3-4 ore. Sunt recomandate sucurile, pe de o parte, pentru că partea vitală a fructelor şi legumelor se află în seva lor pe care o obţinem sub formă de suc, iar pe de altă parte, pentru că sucul de legume şi fructe crude este asimilat în 10-15 minute şi folosit aproape în întregime pentru hrănirea şi regenerarea ţesuturilor, cu un efort minim din partea aparatului digestiv.
Astfel, sucurile de fructe sunt adevăraţi purificatori ai corpului. Fructele folosite trebuie să fie coapte şi nu trebuie consumate împreună cu alimente care conţin amidon (pâine, făinoase, dulciuri). Dacă sunt alese fructe suficient de variate, ele pot da organismului toate zaharurile de care acesta are nevoie. Sucurile de legume sunt regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din legume.
Pietrele la fiere şi rinichi sunt urmarea naturală a consumului de carne, amidon concentrat şi zaharuri, care fac ca organismul să nu mai elimine depozitele de calciu anorganic. Calciul este un element vital, dar util numai sub formă solubilă în apă, singura formă recunoscută şi folosită de organism, întâlnit astfel în sucurile proaspete de fructe şi legume; sub această formă, el trece prin ficat şi este asimilat complet. Calciul anorganic, insolubil în apă, este eliminat prin rinichi şi prin vezica biliară, putând produce nisip sau pietre la nivelul acestor organe sau chiar depuneri în zona anusului, generând hemoroizi.
Sucurile de legume şi fructe nu trebuie considerate alimente concentrate sau medicamente; ele sunt printre cele mai puţin concentrate şi, totuşi, cele mai hrănitoare dintre alimente. O influenţă deosebită asupra calităţii sucurilor o are şi modalitatea de obţinere a lor. Astfel, e bine să fie extrase, cât mai complet, în momentul folosirii. Dacă sunt extrase incomplet, vor conţine apă vitală, organică, însă vor avea o calitate redusă prin lipsa vitaminelor şi a enzimelor. Nici transformarea legumelor într-un terci din care nu s-a eliminat celuloza nu este recomandată, fiindcă sucurile sunt indicate tocmai pentru a permite organismului să asimileze toate elementele vitale, fără a împovăra aparatul digestiv.
În ceea ce priveşte cantitatea de suc necesară, în general, o jumătate de litru pe zi este un minim pentru a avea efecte perceptibile, dar se poate bea şi mai mult(1-4 litri), după specificul organismului, însă fără să exagerăm.
Este util ca, în cure de mai lungă durată, să se ţină seama şi de următoarele aspecte:
1. În regenerarea naturală a organismului, acţiunea de curăţire pe care o au sucurile din legume poate fi însoţită uneori de o perioadă de jenă sau dureri.
2. După o perioadă de tratament, uneori, poate apărea o coloraţie galbenă sau brună a pielii, ceea ce indică o evacuare de bilă reziduală în cantităţi mai mari decât pot elimina organele cu această funcţie. După un timp însă, coloraţia va dispare.
3. O mare importanţă o are curăţirea şi menţinerea într-o bună stare de igienă a vaselor folosite şi a aparaturii în care se face sucul.
Curele cu sucuri de fructe şi legume
Pentru a beneficia de imensele avantaje ale acestei extraordinare metode de purificare şi întărire a întregului organism, trebuie mai întâi să ne procurăm o centrifugă cât mai bună, care să ne scutească de multe eforturi inutile şi care, în plus, să aibă un foarte bun randament. Un lucru important de reţinut este că extragerea sucului de fructe şi legume trebuie totdeauna să se facă la temperatura ambiantă. De asemenea, este important să nu uităm că, dacă lăsăm fructele şi legumele să dobândească temperatura ambiantă în cazul în care au fost ţinute la frigider, în nici un caz nu le vom lăsa să stea în apă deoarece prin aceasta ele îşi vor pierde cea mai mare parte din sărurile minerale, care se vor dizolva atunci în apa respectivă. Este de la sine înţeles că, înainte de a le pune la centrifugă, vom spăla cu grijă fructele şi legumele (care trebuie să fie cât mai proaspete şi de bună calitate).
Sucul rezultat îl vom bea pe loc sau la un interval de timp destul de scurt, pentru că proprietăţile sale specifice se pierd în cea mai mare parte dacă îl lăsăm să stea în sticlă câteva zile (acesta este şi motivul pentru care o cură de apă minerală de exemplu, se face întotdeauna la faţa locului, unde de altfel se şi amenajează staţiuni, şi nu stând acasă şi bând apa care provine de la acelaşi izvor, dar care este îmbuteliată). De fapt, este bine să reţinem că, după cura propriu-zisă, fiind mai purificaţi şi oarecum sensibilizaţi din punct de vedere subtil, vom putea constata în mod direct diferenţa enormă care există între fructele şi legumele din conserve şi cele consumate proaspete.
Ne putem alege singuri cura de sucuri în funcţie de propriile noastre cerinţe. Este foarte bine dacă, măcar din când în când, ne vom putea transforma weekend-urile în veritabile perioade de „repunere în formă” în cele 2-3 zile de odihnă, profitând din plin de virtuţile minunate ale fructelor şi legumelor fiecărui sezon. Iată în continuare un exemplu de cură de sucuri din fructe şi legume care poate fi desfăşurată pe o durată de 2-3 zile (este foarte important ca în aceste 2-3 zile consecutive de cură să urmăm o singură cură; altfel spus, este foarte bine să bem sucuri realizate din aceleaşi componente sau amestecuri de vegetale):
-dimineaţa: unul sau două fructe crude;
-la prânz: vom bea un suc la începutul mesei, apoi vom mânca un fruct crud;
-seara: vom bea un suc la începutul mesei, apoi vom mânca un fruct crud.
Acest procedeu ne va permite să eliminăm în numai 2-3 zile o mare cantitate de toxine din organism. Datorită lui, ne vom simţi mult mai uşori şi luminoşi!
Putem recurge şi la cure de 10 zile după cum urmează:
Primele 3 zile:
-dimineaţa: vom bea sucul unui fruct şi vom mânca unul sau două fructe crude ( este preferabil să consumăm o singură varietate de fructe, de exemplu: mere).
-la prânz, cu o jumătate de oră înainte de masă, vom recurge la un amestec de plante, pentru purificarea şi stimularea ficatului, pe care le vom măcina foarte mărunt, până când se vor transforma într-o pulbere foarte fină, după care le vom amesteca bine şi, după ce le vom umezi uşor, vom pune amestecul astfel obţinut sub limbă, unde va rămâne timp de 15 minute. În final, amestecul de plante ţinut sub limbă va fi înghiţit cu apă. Putem atunci alege plantele în funcţie de posibilităţile de moment, de exemplu: anghinare (frunze), turiţă mare (flori), măceş (frunze), lemn dulce (rădăcină), rozmarin (frunze), păpădie (rădăcină), drăgaică (vârfuri înflorite), filimică (flori), etc., sau numai câteva dintre ele. Vom bea apoi sucul unui fruct şi vom mânca unul sau două fructe crude. Continuăm apoi cu salate şi legume crude, preparate în amestec sau separat şi condimentate cu condimente naturale după gust.
-seara: aceleaşi indicaţii ca şi la prânz.
-înainte de culcare: vom consuma un macerat la rece dintr-o combinaţie de plante, având un caracter laxativ şi depurativ sanguin, cum ar fi: limba mielului (frunze), siminichie (foliole), criptogamă de baltă, cimbrişor, lemn dulce, coada şoricelului, săpunariţă, roibă (rădăcină), cruşin (scoarţă), etc. (sau numai o parte dintre ele, pe care le găsim), pe care le vom măcina foarte fin şi apoi vom proceda în modul descris anterior.
După aceste 3 zile de purificare:
-continuăm să ne alimentăm în aceeaşi manieră, introducând însă moderat la masa de prânz şi seara cereale, brânzeturi, iaurt, ouă (numai gălbenuşul).
După 10 zile, întocmai ca o plantă bine udată, corpul nostru îşi va reface integral forţele, regenerându-şi complet energia vitală. Vor fi eliminate în egală măsură coşurile (acneea) dizgraţioase de pe faţă şi corp, ca şi reacţiile violente ale pielii la primele expuneri la soare. Vom constata totodată că digestia şi asimilaţia vor fi foarte bine stimulate.
Amestecând mai multe asemenea sucuri de fructe şi legume, vom putea obţine ceea ce se numeşte un „cocteil dătător de sănătate”. Un asemenea cocteil combină în mod inteligent toate efectele împreună cu elementele active, benefice, caracteristice fiecărui suc în parte. Asemenea cocteiluri conţin totodată vitamine (A, B1, B2, C, D, E, PP, U, etc.), calciu, potasiu, fosfor, fier, sodiu, mangan, siliciu, iod, arsenic, brom, clor, cupru, zinc, aluminiu, sulf, salpetru, pectină, papaină, emulsină, clorofile, uleiuri esenţiale, etc. Aici este demnă de reţinut prezenţa rubidiului, element radioactiv care ne protejează în mod eficient de cele mai grave infecţii.
Citiţi în continuare proprietăţile şi indicaţiile principale pentru sucurile de legume şi fructe folosite cel mai des:
Sucurile de legume
Sucurile de fructe
Curele cu sucuri de legume şi fructe pot fi folosite în toate anotimpurile, conform specificului fiecăruia. Primăvara însă, fapt cunoscut în tradiţia ayurvedică şi nu numai, energiile vieţii se manifestă plenar, totul se trezeşte la viaţă, iar fiinţa umană poate beneficia foarte uşor de aceste energii, folosindu-le din plin atât pentru regenerare, cât şi pentru purificare. Realizarea de cure cu sucuri de fructe şi de legume are efecte atât asupra corpului fizic cât şi asupra învelişurilor mai subtile ale fiinţei, amplificând astfel foarte mult senzaţiile şi percepţiile, îmbunătăţind capacitatea de înţelegere, cea de discriminare, inteligenţa, crescând tonusul, dinamismul, vioiciunea şi bucuria de a trăi.
Bibliografie:
- Gregorian Bivolaru - Enciclopedia naturistă a vitaminelor, Editura Shambala, 2003
- Ernst Günther – Hrana vie, Editura Venus, 2002
- Dan Bozaru – Alimentaţia în practica yoga, Editura Satya, 1993
Citiţi şi:
Yoga şi alimentaţia
Fructele proaspete, naturale şi stările benefice
yogaesoteric
martie 2007
Bine ai venit
blog in constructie ...please be patient
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.
Rinosinuzitele
Sinuzita a devenit o importanta problema de sanatate publica in tarile dezvoltate; in anul 1933, o ancheta desfasurata la nivel national nord-american asupra pacientilor tratati in regim de ambulator a demonstrat ca sinuzita este afectiunea cronica cel mai frecvent intalnita, incidenta ei depasind-o pe cea a artritei sau chiar a hipertensiunii. Intre anii 1985 si 1992, sinuzita a reprezentat in SUA a cincea cauza pentru care sunt prescrise antibiotice in medicina de ambulator.
Calitatea vietii in sinuzita cronica
Un grup de cercetatori americani au creat un chestionar ( numit SF- 36, Medical Outcome Study Short-form 36-Item Health Survey) care reflecta cu acuratete starea generala de sanatate si contine 36 de intrebari.S-a demonstrat ca pacientii cu sinuzita cronica prezinta modificari marcate ale starii de sanatate generala, puse in evidenta prin alterarea scorului obtinut la chestionarul SF-36. Chestionarul aici Desi sinuzita cronica este o afectiune foarte raspandita, nu este cunoscut impactul pe care il exercita asupra calitatii vietii in general si asupra starii de sanatate generala a pacientului. Aceste studii asupra calitatii vietii confirma parerea generala conform careia, suferinta pacientilor cu sinuzita cronica este mult mai cuprinzatoare decat pot exprima simptomele specifice.Suprinzator a fost constatarea influentei negative pe care sinuzita cronica o exercita asupra integrarii normale in societate a acestor pacienti. In cateva domenii componente ale starii de sanatate generala, sinuzita cronica se dovedeste mai debilitanta chiar decat angina pectorala, insuficienta cardiaca, BPCO, lombalgia sau sciatica. Deoarece au fost exclusi pacientii cu afectiuni asociate, precum astmul bronsic, diferentele observate reflecta handicapul generat exclusiv de sinuzita cronica. Influenta majora a sinuzitei cronice asupra calitatii vietii si a starii generale de sanatate, demonstrate in acest studiu, are implicatii majore din perspectiva sanatatii publice. Se poate presupune ca acest grup populational necesita resurse mari pentru ingrijirea de specialitate, iar incapacitatea temporara de lucru generata este semnificativa.
Friday, 21 March 2008
sucurile de fructe
Labels:
Tratamente_naturiste
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment